Få till den perfekta hotellkänslan i sovrummet!

Det pratas mycket om hotellkänsla i sovrummet och att hotellbädda hemma. Men vad innebär det egentligen rent praktiskt? Hur går man tillväga, vad ska man tänka på och vilka produkter ger en egentligen den där känslan man är ute efter?

The White Plot inledde tidigare i år ett samarbete med Strömsholm Beds, för att just kunna hjälpas åt kring detta. De två stora delarna i att få en hotellkänsla i sovrummet är onekligen sängen och sängkläderna – så varför inte slå det bästa av dessa världar samman? SVT-programledaren och producenten Doreen Månsson är ett känt ansikte för många av oss. I hennes jakt på just detta – att kunna skapa en hotellkänsla och hotellbädda hemma – så korsades vägarna med The White Plot och Strömsholm Beds här tidigare under hösten.

DoreenDoreen

Vi bad Doreen att svara på några frågor kring hur hon gjorde för att skapa detta i sitt hem. Hela hennes väg från start till mål kan ni läsa mer om här. Du har lagt en hel del tid på att få till den perfekta känslan av ett "lyxigt hotell fast hemma", berätta mer!

- Ja det stämmer verkligen. Jag har länge velat inreda gästrummet hemma så att det får den där mysiga hotellkänslan som man upplever på riktigt lyckade semestrar. Jag och min man, Henrik, har bott väldigt mycket på hotell genom åren och jag har alltid känt att jag vill få till det likadant hemma. Vad är det som gör att vissa hotellnätter blir sådär särskilt underbara och att man blir så himla utvilad? Den stora avgörande delen, tycker jag, är sängen och hur man har sovit.

Vi har vårt sovrum på övervåningen i vårt hus och det är så stort så att det krävs ett mirakel för att få till en mysighet där, så därför valde jag att börja med vårt gästrum i detta projekt där hemma.

Okej! Låt oss börja med sängen – hur gick tankarna där och vad ledde det fram till?

- Då rummet är ganska litet så valde jag att gå på en 160cm bred kontinentalsäng. För att uppnå hotellkänslan i sin komfort så har Strömsholm Beds förbättrat komforten genom att ha minst två lager pocketfjädrar och en bäddmadrass i sina kontinentalsängar. Bäddmadrassen är jätteviktig för att sova gott och för att få den där inbjudande och mysiga känslan. Jag valde deras premium-madrass som värmer på vintern och är sval på sommaren. Som gavel valde jag en ljusgrå klassisk modell med nitar, en rejält vadderad gavel i ett lyxigt tyg av 100% bomull.

En otroligt fin och härlig säng, tillverkad i långsamt växande svenskt kärnvirke bara ett stenkast från Strömsholms slott i Västmanland.

DoreenDoreen

Det låter underbart! Vad gjorde du sen efter det?

- Efter att jag hade klart med säng och gavel så var det dags för täcken, kuddar och sängkläder. Här har jag testat en hel del olika varianter genom åren men det är inget jag blivit riktigt nöjd med. Mycket av det beror på att det inte har hållit den kvalitet som utlovats. Jag vill ha fluffiga täcken och kuddar och sängkläder som är så där "crisp" som de bara är på riktigt härliga hotell (och i romantiska filmer). Och det hittade jag nu äntligen.

Det blir så mycket att säga om varje del för sig, för det är helt klart så att det är en del att tänka på så att man får till det rätt.

Så täcken, kuddar och sängkläder. Vi tar dem var för sig. Ska vi börja med täcket?

- När det gäller täcket så ville jag få till "bulligheten" – samtidigt som det skulle vara bra och skönt att sova i. Har köpt en del stora prassliga täcken genom åren och Henrik som är jättevarm nästan dör under natten, medan jag tycker att det är toppen.

Så jag satte mig in i det här med dun. Eftersom dun och fjädrar är ett naturmaterial som andas och släpper igenom kroppsfukt när man sover så var det dit jag kom fram till att jag skulle. Oavsett prassel och initialt upplevd mys så är det bara att skippa det där med syntet. Ett högkvalitativt duntäcke leder bort den överflödiga värmen, vilket gör att varma sambos kan sova under samma täcke utan att svettas ihjäl. Det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Hur bra är inte det? Dunmängden är viktig, så se till bara att det är minst 90%.

The White Plot har denna typ av duntäcken av högsta kvalitet, så äntligen hade jag hittat fram till det rätta täcket.

Härligt! Då snackar vi lite dunkuddar nu då?

- Ja men gärna! Efter år av research så har jag stenkoll på kuddar numera. För att få till hotellbäddningen så vill jag ha två olika storlekar av kuddar, en större längst bak och en i vanlig storlek som man har som huvudkudde när man sover. Förutom att det blir väldigt snyggt till bäddningen så ger de större kuddarna också en extra funktion som skönt stöd om man ligger och läser eller jobbar där under dagen.

Den bakre kudden ska vara fast och fyllig och då är det bra med en kudde med lite mer fjäder. Så här valde jag The White Plots 70/30-kuddar i storleken 60x80cm. Med 70/30 så innebär det att det är 70% klass 1-gåsdun och 30% europeisk smågåsfjäder. Fjäderdelen hjälper till att stabilisera upp dunet och då får jag just den där fastheten och fylligheten som jag vill ha på dem. I huvudkuddarna, som är i storleken 50x60cm, så gick jag på 100% sibiriskt gåsdun för en fullständig mjukhet.

Dun av hög kvalitet formar sig efter din kropp utan att tappa den luftiga känslan. Det visste jag inte, men det förklarar varför de dunkuddar jag köpt förut och som först såg ut som små fluffiga moln nu ser ut som inte helt lyckade ugnspannkakor.

DoreenDoreen

Då återstår sängkläderna. Hur och vad valde du här?

- Det har du helt rätt i! Jag älskar exklusiva sänglakan som håller tvätt efter tvätt och även här så hade The White Plot precis det jag var ute efter. Silkeslen bomullssatin. Sängkläder i 100% egyptisk bomull med en mjuk och slät känsla – men med en hög trådtäthet som gör att de inte skrynklar vid minsta lilla rörelse. Alltför många gånger har jag vaknat insnurrad i lakan liggandes direkt på bäddmadrassen, men inte längre.

Min mormor manglade alltid alla lakan och att sova hos henne var det härligaste som fanns. Krypa ner i släta, manglade tjocka lakan är det bästa som finns. Har tyvärr inte plats för en mangel hemma, så jag har löst det genom att steama sängkläderna så att de slätas ut och ger den där känslan som jag fick hos mormor och på hotell.

DoreenDoreen

Nu har du hittat rätt i alla tre delar – hur kombinerar du sen ihop dessa så att du får just den där lyxiga hotellbäddningen?

- Jag brukar bädda med täcket först innan jag lägger på kuddarna och tar änden av täcket så det går kant i kant med fotänden på sängen. Då blir det mycket täcke över uppe vid sängens gavel som man viker ner så att det blir en snygg kant. En typisk hotellbäddning är att vika in täcket under bäddmadrassen. Det kan resultera i att lakan och allt dras ut där man drar i täcket men inte om man ”låser in” lakanet (se bilderna). Genom att vika täcket under bäddmadrassen så får man en riktigt bullig och inbjudande bäddning.

DoreenDoreen

DoreenDoreen


Produkter från The White Plot: Satin Purity Silver för dubbelsäng, Euphoria duntäcke varmt, Euphoria dunkudde medium, Euphoria dunkudde super-soft.

Övriga inredningsprodukter på bilderna (prydnadskuddar, överkast, sängbord och bordslampor): T.Herman / Zandvoort

Fotocred: Husextra